Wszędzie tylko chia i chia:)

Na życzenie mojej koleżanki Marii, dziś bardzo łatwy przepis na pyszny deser wegański i bezglutenowy. Nauczyłam się go podczas mojego wolontariatu w Białym Domu, ośrodku jogi w Antoniowie, gdzie pomagałam szefowi kuchni wegańskiej-Piotrowi Henschke. 

Chia, inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów.

Można by rzec, że chia to bogactwo wszystkiego i w dodatku jest bezglutenowa, czyli coś dla mnie:) 

Więcej o chia możesz poczytac tutaj:https://a-ajurweda.pl/pl/aktualnosci/nasiona-chia-bogactwo-blonnika-i-mineralow. Tymczasem dziś chcę Wam polecić mój ulubiony deser, który równie dobrze może stanowić śniadanie lub podwieczorek. 

Nasiona chia w opakowaniu wyglądaja jak mak. Żeby przygotowac z nich deser trzeba je wcześniej namoczyć (ok.1-2h) w ulubionym mleku roślinnym, np. sojowym, migdałowym lub kokosowym. Osobiście nie polecam tylko samego mleka kokosowego, bo deser wyjdzie za mdły. Możesz pomieszać mleko kokosowe z sojowym.

Po namoczeniu wytwarza się śluz i chia mięknie – wygląda wtedy jak namoczone siemię lniane, ale inaczej smakuje. Teraz do nasion możemy dodać co nam w duszy gra – maliny, truskawki, banany, jabłka, brzoskwinie, śliwki etc…Jeśli wolisz wersję słodszą, dodaj cukier (ja jednak staram się go unikać, bo owoce są już wystarczająco słodkie, zwłaszcza banany). Można sypnąć odrobinę cukru waniliowego lub wlać odrobinę soku z malin i cytryny. I …to chyba wszystko. Wymieszaj, podawaj na chłodno. Ten deser jest bardzo syty, dlatego polecam go na śniadanie, jeśli lubisz je na słodko. Ostatnio przygotowałam go dwukrotnie na okoliczność spotkań ze znajomymi i wszystkim bardzo smakował. Nie dość, że smaczny, to zdrowy!

Na moim zdjęciu na wierzchu dla dodania kolorytu i smaku jest duża kropka z pulpy mango. deser wegański

 

*Jeśli interesuje Cię, jak tanio podróżować w każdym wieku i mieć z tego frajdę – polecam Ci mojego e-booka, o którym więcej dowiesz się w zakładce SKLEP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *